Franks litteraturtips


Frank Fredriksson, initiativtagare till Vetenskapsveckan och Doktorander i Lärande (DiL) ger här sina tips på litteratur inom ämnet AI.

Robot

Peter K. Andersson, Docent i historia.


Hoten och löftena i den artificiella intelligensens framtid är en av vår tids mest brännande frågor. Men den är inte ny.  Frågan går tillbaka ända till den mänskliga civilisationens begynnelse.

Boken tar oss tillbaka till stenålderns magiska skulpturer till vår tids androider, Egyptens rörliga gudabilder över medeltidens alkemister och upplysningens musicerande automater och vidare in i ångmaskinens industrialism

Medvetandets gåta

Jonathan Lindström, Arkeolog och vetenskapsförfattare

 

Författaren tar med oss på ett hisnande forskningsäventyr. Här diskuteras maskhjärnor, chimpansritualer, istidsjägarnas begravningar och medeltidsbiskopars själstro.

Han leder oss genom den moderna hjärnforskningens labyrinter och visar hur och var i hjärnan medvetandet kan tänkas uppstå.

Varför finns medvetandet och vad är det gjort av?

The Big Nine

Amy Webb, VD för Future Today institute

 

En mycket spännande bok! En bok med ett varnande finger.

Den stora diskussionen är, vilka är det som programmerar? Har det någon betydelse att det är välutbildade män som valt bort allt som har med kultur att göra på universitetet.

Har deras egna värderingar någon betydelse?

Boken cirklar, som titeln avslöjar, de nio stora. Alltså; Alibaba, IBM, Amazon, Google, Microsoft, Facebook, Tencent, Apple och Baidu.

Varför beter vi oss som vi gör?

Robert M Sapolsky, Professor i biologi och neurologi vid universitetet i Stanford

 

En fantastisk spännande bok om hjärnan!

Med utgångspunkt i sin egen världsledande forskning om stress, hormoner och hjärnans funktioner synar författaren biologin bakom människans beteende och den blandning av förnuft och känslor som ligger bakom mänskliga handlingar.

Maskiner som tänker

Algoritmernas hemligheter och vägen till artificiell intelligens.

Inga Strümke, Docent i datavetenskap vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet.


Smarta algoritmer, chattbottar och  robotar som utför avancerade arbeten. Med nedslag i historiens viktigaste händelser visar författaren hur den nya tekniken förändrat världen. Från schackdatorer till självkörande bilar och stormarna kring data-övervakning och ChatGPT.

Från bakterier till Bach och tillbaka.

Daniel C Dennett, Professor i filosofi. Föreståndare för Centret för kognitionsforskning vid universitetet i Tufts.

 

Hur blev vi medvetna varelser? Den mänskliga hjärnans förmåga att skapa, drömma och förklara är unik. Ändå förblir frågan om hur vårt medvetande uppstår en obesvarad fråga.

 

Daniel C Dennetts  bok är den hittills mest omfattande förklaringen av medvetandet aur ett evolutionärt perspektiv.

Maniac    

en roman av Benjamin Labatut

 

John Neumann var ett matematiskt underbarn, vars begåvning både hänförde och skrämde omgivningen.

Den ungerskfödde vetenskapsmannen förändrade varje fält han kom i kontakt med: han skapade spelteorin och de allra första datorerna och blev en pionjär för artificiell intelligens och hela den digitala revolutionen. Och som många av det förra seklets vetenskapliga genier kom han alltför nära den totalaförintelsen.

 

Du hävdar det finns något en maskin inte kan göra. Om du talar om för mig exaktvad det är som en maskin inte kan göra så kan jag alltid bygga en maskin som kommer att göra precis det”.

                                                              John von Neumann

 

En fantastisk roman!

Fri Tanke förlags magasin Sans

 

Nummer 4/2023 artikeln Är robotar djur eller människor.

 

Nummer 1/2024 innehåller några intressanta artiklar om AI